KIL (Review/Ulasan)

Salam u'olls,

rasanya lama dah tidak menulis di blog, dah tiga bulan. Malah sudah lama tidak membuat ulasan mengenai filem yang ditonton. Artikel untuk filem sebelum ni, siapakah-pencuri-hatikusi-psikokah?

Baiklah hari ni baru berkesempatan menonton sebuah filem bertajuk KIL di Astro. 


Setelah hampir setahun mendengar kehebatan filem ini daripada rakan2 yang pergi menontonnya di panggung wayang, akhirnya saya juga turut mengakui kehebatan cerita ini!

9 bintang untuk filem ini!!!! woothoot~

Secara jujurnya saya sangat menggemari lakonan teraju utama filem ini, Redza Minhat dengan Cristine Suzanne Stockstill. Lakonan mereka baik dan penuh penghayatan. Ianya nampak santai dan tidak berlebih-lebihan malah nampak natural. 

Dari segi plot, plot filem ini agak perlahan namun begitu kekemasan plot dan kebijaksanaan pihak pengarah yang sentiasa menyebabkan saya tertunggu-tunggu apa yang akan terjadi seterusnya. Malahan saya amat berpuas hati dengan jalan cerita yang disajikan.

Setiap persoalan yang dimainkan, ada yang dijawab secara straight forward atau disuapkan terus namun kebanyakannya diberikan secara indirect yang menyebabkan kita perlu berfikir sedikit. Twist yang diberikan di setiap persoalan sangat memberangsangkan. Saya amat berpuas hati.

Banyak perkara yang disentuh dalam filem ini walaupun ringkas namun padat. Ini sebenarnya antara sebab saya sangat berpuas hati dgn filem ini dan pendekatan yang diambil. 

Akhir kata, filem ini sangatlah menarik untuk ditonton malah ianya sangat santai disamping perkara pokok yang ingin disampaikan merupakan perkara taboo di dalam masyarakat kita. Namun ianya diolah dengan baiknya dengan menonjolkan sisi-sisi positif melebihi sisi negatif. Mesej utama yang ingin disampaikan ialah anda mampu untuk berubah walaupun anda tidak nampak jalannya atau anda sudah kehilangan harapan lagi.

Bercakap mengenai harapan (HOPE), saya ketemukan sebuah video ucapan Sheikh Hamza Yusuf berkenaan perkara harapan ini yang telah merenggut jiwa diri ini untuk bermuhasabah kembali persepsi saya terhadap perkara ini. InshaAllah dengan izin-Nya, video ini boleh menjawab perkara pokok dalam diri kita dan juga dalam filem KIL, yang perlu digugah kepada insan bernama Akil itu.


p/s: I like the main actor and actress accent, something new and fresh for me :D

Comments

IBU PUSPITA said…
Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

Popular Posts